Akadémia mladých odborárov pokračuje aj v roku 2020

Aj v roku 2020, rovnako ako v minulom roku, Konfederácia odborových zväzov SR v spolupráci s nadáciou Friedrich Ebert Stiftung, zastúpenie v Slovenskej republike, zorganizovala v Liptovskej osade Akadémiu mladých odborárov. Z dôvodov, ktoré priniesli protipandemické opatrenia, bude toto stretnutie pravdepodobne jediným v tomto roku. V dňoch 11. až 13. 9. 2020 prišlo do hotela Gothal 40 mladých odborárov z desiatich odborových zväzov, aby sa v peknom prostredí Nízkych Tatier zúčastnili na Akadémii mladých odborárov s názvom Nová vláda a jej zmeny na trhu práce.

Po príchode sa účastníci oboznámili s programom, ktorý ich čakal počas víkendu. V ten istý večer viceprezidentka Konfederácie odborových zväzov SR Monika Uhlerová vo svojom vstupe hovorila o aktuálnej politickej situácii. Mladých odborárov najviac zaujímala genéza vývoja vzťahov v Hospodárskej a sociálnej rade SR. Monika Uhlerová vysvetlila postoj Konfederácie odborových zväzov SR a priamo pomenovala problémovú komunikáciu s ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny. Večer pokračoval diskusiami aj po spoločnej večeri.

Pandémia zasiahla výrobu

V sobotu ráno diskutujúci predseda OZ Jaguar Land Rover František Gajdoš a predseda OZ HELLA Michal Nirka hovorili o situácii vo svojich podnikoch počas najväčších obmedzení výroby pre COVID-19. Zároveň porovnali túto situáciu so súčasným stavom, keď sa výroba už rozbehla. V diskusii s ostatnými účastníkmi si vymenili skúsenosti aj s odborármi z nevýrobných zväzov. „Je dôležité, aby sme spoločne – výrobní aj nevýrobní odborári – diskutovali a hľadali prieniky v problematike, s ktorou sa pasujeme,“ vyjadril sa František Gajdoš. Viac sa dočítate v rozhovore s ním.

Krajniak si vyslúžil kritiku

Deň pokračoval diskusiou na témy: Sú žiaduce zmeny Zákonníka práce? Pripravované zmeny pracovnoprávnych predpisov. Požiadavky odborov. Monika Uhlerová hovorila o súčasnej situácii, keď sa vláda Igora Matoviča snaží meniť Zákonník práce. Vyjadrila svoje znepokojenie nad tým, ako sa minister Krajniak snaží svojimi predkladanými návrhmi meniť postavenie zamestnancov k horšiemu. „Kroky ministra práce, sociálnych vecí a rodiny postupne povedú k strate sociálnych a finančných istôt pracujúcich a najviac zraniteľných,“ odpovedala Monika Uhlerová na otázku, aký je jej názor na ministrovu činnosť.

Po obede prednášajúca Mária Sedláková zo Stredoeurópskeho inštitútu pre výskum práce hovorila na tému Inovatívne formy získavania členov do odborov alias odbory v digitalizovanom svete práce. Vo svojej prednáške sa dotkla marginalizácie odborov v spoločnosti a pomenovala aj nové formy zamestnávania.
Ako príklad z prednášky môžeme uviesť, že na Slovensku je niekoľko skupín pracovníkov, ktorým chýba odborové zastúpenie:

  • agentúrni zamestnanci,
  • platformoví pracovníci,
  • domácki pracovníci,
  • migrujúci pracovníci, imigranti,
  • študenti,
  • dôchodcovia,
  • nezamestnaní a
  • iné skupiny pracovníkov naprieč sektormi.

Na základe prieskumov v zahraničí priniesla nový pohľad na možnosti zastupovania zamestnancov.

Otvorená debata s bývalým premiérom

Veľmi zaujímavým bodom sobotného programu bola diskusia s bývalým predsedom vlády Slovenskej republiky Petrom Pellegrinim. Politik na úvod pochválil mladých zástupcov zamestnancov, že aj im záleží na postavení pracujúcich. Neskrýval pri tom svoje prekvapenie z toho, že sa na Akadémiách mladých odborárov zišlo také veľké množstvo mladých ľudí. Ocenil, že popri svojom zamestnaní si nájdu čas aj na zastupovanie svojich kolegov v boji za lepšie podmienky. Rozhovor s Petrom Pellegrinim sa niesol vo veľmi úprimnom a otvorenom duchu. Mladým odborárom sa podarilo získať odpovede aj na veľmi citlivé otázky týkajúce sa plánov predsedu HLAS – sociálna demokracia do budúcnosti. S nemalým úspechom sa stretlo, hlavne u žien, spoločné fotografovanie, ktorým diskusiu ukončili.

V nedeľu v dopoludňajších hodinách sa ešte konal workshop na tému Inovatívne formy získavania členov do odborov alias odbory v digitalizovanom svete práce, prebehlo zhodnotenie aktivít a príprava činnosti Rady mladých Konfederácie odborových zväzov SR.