Prospešné a inšpiratívne partnerstvo slovenských a českých odborov

Spolupráca medzi Slovenskom a Českou republikou, najmä v kontexte odborových centrál – KOZ SR a ČMKOS, je vynikajúcim príkladom toho, ako partnerstvá môžu byť prospešné a inšpiratívne aj pre ostatné krajiny, zároveň však slúžia najmä na zdieľanie zdrojov a skúseností.

Častokrát pri zmienkach o aktivitách KOZ SR a ČMKOS zaznieva, že spolupráca slovenských a českých odborov nepozná hranice a môže byť vzorom aj pre ostatné krajiny. Táto spolupráca umožňuje efektívnejšie riešiť problémy, ktorým čelia pracovníci na oboch stranách hranice, a zároveň sa poučiť z úspechov a chýb partnerov.

Prezidentka KOZ SR Monika Uhlerová a predseda ČMKOS Josef Středula sa spolu so svojimi odbornými tímami stretli na pravidelnom bilaterálnom stretnutí, tentokrát v českých Horních Počernicích.

Tohtoročné stretnutie bolo ovplyvnené aj udalosťami na Slovensku, ktoré majú dopad aj na aktuálne odborové aktivity v Čechách. Predstavitelia odborov ostro odsúdili stredajší útok na premiéra Roberta Fica po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej. Vo svojom spoločnom vyhlásení vyzvali o.i. na zmierenie, upokojenie vášní a nenávisti v spoločnosti, na zmenu atmosféry v spoločnosti, na zmenu postoja politikov i médií, na zmenu rétoriky a návrat k vzájomnému dialógu.

Vzhľadom na udalosti na Slovensku a vzhľadom na vyhrotenú situáciu v Českej republike sa Českomoravská konfederácia odborových zväzov rozhodla prispieť k upokojeniu situácie zrušením demonštrácie zvolanej na 21. mája 2024.

V diskusiách si oba tímy vymenili informácie o aktuálnom dianí v oboch krajinách, dominovali témy inflácie a jej dopadu na zamestnancov a obyvateľov a poklesu ich životnej úrovne, minimálnej mzdy, zastavenia divergencie či sociálneho dialógu s vládnymi predstaviteľmi, ako aj téma blížiacich sa volieb do Európskeho parlamentu.