Výsledok kolektívneho vyjednávania: Na zvýšení platov zamestnancov pracujúcich pre štát sme sa ani dnes nedohodli

Počas druhého kola KOZ SR kolektívneho vyjednávania kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa pre verejnú a štátnu službu pre rok 2022 zorganizovala KOZ SR na Námestí slobody v Bratislave, pred Úradom vlády SR, protestné zhromaždenie na vyjadrenie podpory kolektívnych vyjednávačov oboch kolektívnych zmlúv a ako verejná deklarácia nášho nesúhlasu s dramatickým znižovaním životnej úrovne pracujúcich občanov i ostatných skupín obyvateľstva, vrátane slovenských dôchodcov, so stúpajúcou infláciou, následným zdražovaním cien potravín, elektriny, bývania i základných služieb, a to všetko aj v kontexte viacerých zmien pracovno-právnej legislatívy v neprospech zamestnancov a ich zástupcov.

Na protestnom zhromaždení KOZ SR sa zúčastnili odborári z rôznych odborových organizácií

Najväčšie zastúpenie na proteste mali členovia odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku

Vzhľadom na to, že prvé kolo kolektívneho vyjednávania sa skončilo zo strany vlády ponukou nulovej valorizácie platov, KOZ SR opäť predložila požiadavku navýšenia platových taríf štátnych zamestnancov a zamestnancov pracujúcich vo verejnom záujme o 13 %, čo by zohľadnilo nielen infláciu, ale aj prepad platových taríf oproti rastu minimálnej mzdy za posledné dva roky. Rovnako sme požadovali zachovanie tzv. sociálnych benefitov na rovnakej úrovni ako v roku 2021, plus zvýšenie doplnkového dôchodkového poistenia vo výške príspevku zamestnávateľa na najmenej 3% z objemu zúčtovaných platov zamestnancov zúčastnených na doplnkovom dôchodkovom poistení.

Prezident KOZ SR Marián Magdoško počas prejavu

Naši kolektívni vyjednávači však ani dnes neuspeli s požiadavkami na zvýšenie platov zamestnancov pracujúcich pre štát, či na zachovanie súčasných benefitov.

Zo strany vlády sa však v rámci rozpočtu otvára možnosť využitia zatiaľ nefixovaných prostriedkov vo výške takmer 500 miliónov eur. Tieto by mohli byť celé, alebo z časti použité na valorizáciu platov, ale uvoľnenie týchto prostriedkov je podmienené prijatím troch ústavných zákonov týkajúcich sa dlhovej brzdy, daňového stropu a dôchodkovej reformy. „Tieto podmienky zadefinoval minister financií už na začiatku dnešného rokovania. V druhej fáze rokovania tieto podmienky vláda potvrdila. Myslím si, že nie je v poriedku podmieňovanie odmeňovania zamestnancov v štátnej a verejnej správe takýmito podmienkami. Nie je možné nás stavať pred takéto podmienky. To sú otázky, ktoré si musia medzi sebou vydiskutovať koaliční partneri vo vláde a nezaťahovať do toho zamestnancov a ich zástupcov“, uviedla po rokovaní na úrade vlády viceprezidentka KOZ SR Monika Uhlerová.

Monika Uhlerová sa vrátila cez prestávku v rokovaniach medzi protestujúcich

Otvorená ostala aj dohoda o tzv. benefitoch, pretože kolektívne zmluvy sa vyjednávajú ako komplexný balík. „Vzhľadom na to, že sme neuzavreli žiaden z bodov rokovania, už na samotnom rokovaní som predostrela možnosť pokračovať vo vyjednávaní prostredníctvom sprostredkovateľa, ako nám to umožňuje zákon o kolektívnom vyjednávaní,“ uviedla M. Uhlerová.

KOZ SR bude sociálnych partnerov informovať, akou formou bude kolektívne vyjednávanie pokračovať, či cestou zákona o kolektívnom vyjednávaní, alebo tretím kolom kolektívneho vyjednávania, ktoré by sa mohlo uskutočniť do dvoch-troch týždňov.

Galéria fotografií: